Baby's zitten goed: u ook?

Baby's zitten goed: u ook?

Wie een baby heeft, ontkomt er niet aan: er wordt een kinderzitje (maxi-cosi) aangeschaft. De veiligheid en gezondheid van 'de kleine' staat immers bovenaan. En terecht. De baby moet goed zitten en de maxi-cosi heeft dan ook voldoende ondersteuning in de rug, de juiste hoofdsteunen, een goed 'tuigje', et cetera. En ouders zijn zelfs gevoelig voor wetenschappelijk onderzoek: baby's mogen niet langer dan twee uur in een autostoel doorbrengen want dat is slecht voor de rug en de ademhaling. En als bezorgde ouder doe je dat dan ook niet. Kortom: de baby's zitten goed. Maar hoe zit het eigenlijk op kantoor?


De meeste mensen zitten veel: thuis ontbijten, in de auto naar het werk, vergaderen, aan een bureau achter een laptop, weer terug in de auto en thuis eten en 'op de bank'. Gemiddeld zitten wij 80% van de uren die wij wakker zijn. Op het werk is dit 75%. En dit is slecht voor de gezondheid. Tijdens het zitten is de electrische activiteit van de beenspieren uitgeschakeld. Daarnaast ontstaat er een hoog vetgehalte in het bloed en schommelingen in de suikerspiegel. Zitten wordt dan ook al het nieuwe roken genoemd. Wat kunt u hier nu al aan doen.


Een aantal oplossingen

  • Ga staan: wissel zitten af door bijvoorbeeld af met staan door de hoogte van uw bureaublad aan te passen. Er zijn inmiddels voldoende oplossingen om zit/sta-werkplekken te realiseren.
  • Beweeg meer: loop eens naar een collega in plaats van een mail te sturen, haal koffie op een andere verdieping, telefoneer tijdens het lopen in plaats van achter uw bureau, et cetera
  • Beweeg vaker: probeer er aan te denken om regelmatig op te staan en in beweging te komen.

Een goede bureaustoel
Doet u veel zittend werk. Zorg dan voor een goede bureaustoel. Laat u goed voorlichten. En het mooie is: voor het merendeel van het kantoorpersoneel zijn er betaalbare bureaustoelen die ook nog eens goed zijn in het voorkomen en/of verminderen van klachten. Als u eenmaal weet waar u op moet letten, wordt de keuze een stuk makkelijker. Daarnaast zijn er altijd situaties die vragen om specifieke oplossingen als het gaat om zitten. Bijvoorbeeld in het geval van klachten (nek/schouders, rug en armen) en reïntegratie. Gezondheid van medewerkers is veel waard.

Bureaustoelen die beweging stimuleren
Leveranciers van bureaustoelen 'zitten' natuurlijk ook niet stil. Een mooi voorbeeld hiervan is ROVO die een stoel heeft ontwikkeld waarbij dynamisch zitten centraal staat. De gebruiker wordt op een natuurlijke manier aangespoort een wisselende en actieve zithouding aan te nemen. Zij hebben een innovatief mechanisme ontwikkeld dat is geïnspireerd op de werking van de skippybal.

Meer weten over bewegen op kantoor, goed zitten en/of gezonde werkplekken? Neem dan contact op met Frank Vieth (Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken., 055-3554444)

 

Plaats een reactie

U plaatst een reactie als gast