Vast werken

Een vaste werkplek wordt altijd door één dezelfde medewerker gebruikt. Om een zo ergonomisch mogelijke werkplek te creëren is het tijdens het werken achter een computerscherm of laptop belangrijk dat de werkplek precies is afgesteld per persoon. Wanneer het werk snel af moet zijn of wanneer er veel concentratie nodig is, is een ergonomische werkplek belangrijk. Een ergonomische werkplek dwingt werknemers om een gezonde werkhouding aan te nemen.

Om uw werkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten zijn er een aantal punten van aandacht. Denk bijvoorbeeld aan het aanpassen van uw bureaustoel, het aanpassen van uw bureau maar ook de positie van het beeldscherm kunnen bijdrage aan een ergonomische werkplek.

Hieronder een aantal tips hoe uw werkplek op kantoor ergonomisch ingericht kan worden.
1. Stoelhoogte:
Om de stoel op de juiste hoogte in te stellen moet de hoek van uw bovenbeen en knie ongeveer in 90 graden staan. Daarnaast adviseren wij om het zitvlak zo in te stellen dat er een vuist tussen uw knieholte en stoel passen.

2. Rugleuning:
De rugleuning van een bureaustoel moet ongeveer in 90 graden staan. Het is belangrijk dat uw bekken en onderrug de meeste steun krijgen en daarom adviseren wij het dikste gedeeld van de rugleuning (lendensteun) hier tegen te plaatsen.

3. Armleuningen:
Om u armleuningen op de juiste hoogte in te stellen moet de hoek van uw onderarm en bovenarm ongeveer 90 graden zijn. De onderarmen worden ondersteund door de armleuningen terwijl de schouders ontspannen afhangen.

4. Bureauhoogte:
De hoogte van uw bureau moet gelijk zijn aan de hoogte van uw armleuningen. De standaard hoogte van een bureau is vaak 72 centimeter. Omdat iedere medewerker een andere lengte heeft is vaak de hoogte van een bureau ook verschillend.

5. Beeldschermhoogte en afstand:
Het beeldscherm moet recht voor uw lichaam staan en de bovenkant van het scherm moet op oog hoogte staan zodat u nek niet onnodig belast wordt. Het beeldscherm moet op ongeveer 50 tot 70 centimeter van u afstaan om de juiste afstand te creëren. Door de juiste hoogte en afstand aan te houden wordt informatie beter opgenomen en geeft dit de minste belasting voor de ogen.

6. Toetsenbord:
Plaats u toetsenbord recht voor u en binnen handbereik, met de spatiebalk centraal voor het lichaam, zodat u niet ver naar voren hoeft te reiken met uw armen. Zorg ervoor dat de pootjes van uw toetsenbord zijn ingeklapt zodat uw pols tijdens het typen in een zo natuurlijk mogelijke houding liggen.

Er zijn een aantal voordelen van een vaste werkplek. Hieronder vijf voordelen opgesomd:
- Omdat medewerkers veel op kantoor aanwezig zijn, is er veel sociaal contact onderling.
- Medewerkers kunnen zich volledig focussen op hun werk.
- Er is nooit een tekort aan werkplekken omdat iedere medewerker een eigen werkplek heeft.
- Een vaste werkplek biedt meer privacy en kan door de medewerker zo prettig mogelijk worden gemaakt.
- Medewerkers zijn direct aanspreekbaar voor elkaar.

Welke hulpmiddelen zijn handig, zo niet noodzakelijk, voor het vastwerken?
Ergonomisch toetsenbord waarbij het toetsenbord in twee delen van elkaar los te koppelen is en instelbaar is in elke gewenste hoek. Dit zorgt voor een goede verdeling en belasting van rechts en links. Het is van belang dat het toetsenbord wordt ingesteld aan de hand van de natuurlijke houding van handen. Dit voorkomt overbelasting en draagt bij aan conform.

Wanneer u regelmatig naar uw beeldscherm kijkt tijdens uw werk is het raadzaam een documenthouder te gebruiken. Hiermee creëert u een gezonde en ergonomische werkhouding. U kunt uw documenten in een rechte lijn tussen uw toetsenbord en beeldscherm in plaatsen. Hierdoor belast u uw nek, schouders en rug minder of nauwelijks.

Monitorarmen zorgen voor meer ruimte op uw werkplek en verbeteren de werkhouding. De bovenkant van het scherm moet op oog hoogte hangen. Door de juiste hoogte en afstand aan te houden wordt informatie beter opgenomen en geeft dit de minste belasting voor de ogen. Daarnaast een ergonomische muis zodat de schouder, pols en hand in de meest neutrale en natuurlijke positie ligt en niet op de verkeerde manier belast worden. Deze ergonomische muis voorkomt RSI.