Thuis werken

Thuiswerken is tegenwoordig razend populair in de moderne 24-uurs maatschappij. Thuiswerken geeft een stuk vrijheid wat heel veel mensen prettig vinden. Werken betekent niet meer van 09.00 uur tot 17.00 uur op kantoor aanwezig zijn maar werken wanneer het jou uitkomt. Dankzij het internet is het aantal mensen dat thuis werkt enorm gestegen. Er zijn veel nieuwe werkzaamheden, beroepen en bedrijven ontstaan door de komst van het internet.
Het is van belang om te begrijpen dat thuiswerken veel concentratie, planvermogen en discipline vraagt. Voor sommige mensen kan het lastig zijn om huishoudelijke taken en misschien kinderen te combineren met hun werk. Het is afhankelijk van welke werkzaamheden er worden uitgevoerd om te beslissen of het prettig is om thuis te werken of juist niet. Voor werknemers die kunnen en mogen thuis werken en dit kunnen combineren is het heerlijk om thuis te werken. Wat ook belangrijk is dat wanneer er thuis gewerkt wordt er geen contact met mede collega’s is. Wanneer alleen werken prettig is, is het geen probleem maar wanneer er behoefte is aan contact, is het eenzaam om thuis te werken.

De Arboregels die op kantoor gelden zijn in veel opzichten ook van toepassing op het thuiswerken. Voor het werken achter een beeldscherm zoals laptop of computer gelden dezelfde eisen als op kantoor. Bij het thuiswerken is de werkgever verplicht om ergonomische hulpmiddelen en meubilair te leveren.

Om het thuiswerken zo effectief mogelijk in te richten hebben wij een aantal tips die ervoor zorgen om dit succesvol te laten verlopen. Het is verstandig om de volgende zaken op orde te hebben:
- Zorg voor een beleid dat aansluit op het personeelsbeleid.
- Meet de productie of werkzaamheden van werknemers.
- Creëer goede arbeidsomstandigheden en faciliteiten.
- Maak een geschikte verhouding tussen de aanwezigheid thuis en op kantoor.
- Heldere afspraken formuleren over praktische zaken.
- Houdt inzicht in mogelijke efficiencywinsten.
- Controleer en evalueer het thuiswerken regelmatig.

Er zijn een aantal voordelen en een aantal nadelen met betrekking tot het thuiswerken:
Voordelen:
- Je wint tijd doordat je niet hoeft te reizen naar het werk.
- Er zijn geen reiskosten.
- Makkelijker doorwerken bij ziekte.
- Betere aansluiting op de privé situatie en daarom verhoogd de motivatie.

Nadelen:
- Minder spontane ontmoetingen en contacten met collega’s.
- De inrichting van de thuiswerkplek is vaak van onvoldoende kwaliteit.
- Grotere kans op stress doordat privé en werk vermengd worden.

Om de thuiswerkplek zo ergonomisch mogelijk in te richten adviseren wij een aantal producten die hier nauw op aansluiten.
Laptopstandaard; omdat de meeste medewerkers thuiswerken met een laptop adviseren wij een laptopstandaard. Volgens de Arbo regeling mag men niet langer dan twee uur per dag werken achter een laptop. Met de laptopstandaard worden de schouders en nek zo min mogelijk op de verkeerde manier belast zodat de juiste houding kan worden aangenomen achter de laptop. In combinatie met een extern draadloos toetsenbord zodat de juiste houding kan worden aangenomen achter de laptop. Het toetsenbord is inklapbaar zodat deze eenvoudig is op te bergen en mee kan worden genomen.  Daarnaast een ergonomische muis zodat de schouder, pols en hand in de meest neutrale en natuurlijke positie ligt en niet op de verkeerde manier belast worden. Deze ergonomische muis voorkomt RSI. Wanneer er veel achter een beeldscherm wordt gewerkt mag een goede stoel niet ontbreken. De HÅG Capisco is geïnspireerd op de zithouding van een ruiter te paard. Niemand zit zo actief als een ruiter. HÅG Capisco stimuleert tot beweging, variatie en nieuwe, natuurlijke zithoudingen. Met HÅG Capisco kunt u zo hoog en zo laag zitten als u wilt.