Flexwerken

Met uw laptop of computer kunt u tegenwoordig vanaf elk willekeurige plek bezig zijn met uw werk. Dit komt mede doordat veel werkzaakheden achter de computer worden verricht. Voor veel functies is een computer of laptop voldoende om goed te kunnen werken. Geen vaste werkplekken, geen vaste collega’s om u heen en geen vaste tijden waarop u werkt. Flexibele werkplekken zijn werkplekken geschikt voor iedereen. Dit kan zijn in open kantoorruimte, een café of thuiswerken.

Wanneer iemand ten minste twee uur per dag beeldschermwerk doet moet er voldaan worden aan een aantal richtlijnen vanuit de Arbo-wet. Omdat er weinig variatie is in de houding tijdens beeldschermwerk is het verstandig dat het meubilair optimale ondersteuning bieden om de (houding)spieren tijdens het werk te ontlasten. Het meest verantwoord is om er voor te zorgen dat al het meubilair individueel kan worden ingesteld omdat iedere medewerker anders is. In het Arbobesluit en de Arboregeling (hoofdstuk 5) van 2008 staat waaraan een beeldschermwerkplek dient te voldoen. 

Voor het meubilair gelden aparte normen, zoals de Nederlandse Praktijkrichtlijn (NPR 1813) voor bureaustoelen (link naar bureautstoelen). Daarnaast zijn er specifieke richtlijnen opgesteld voor bijvoorbeeld CAD- werkplekken, baliewerkplekken of het gebruik van hulpmiddelen.

Voor flexplekken (ook thuisgelden dezelfde eisen als medewerkers hier minstens twee uur per dag werkzaam is. De flexplek moet zijn uitgerust met eenvoudig instelbaar meubilair, zodat de medewerker deze snel individueel kan instellen.  Het werken met een laptop brengt extra gezondheidsrisico’s met zich mee. Volgens de Arboregeling mag men niet langer dan twee uur per dag werken achter een laptop. Mogelijke oplossingen zijn het inrichten van een normale beeldschermopstelling (met bijvoorbeeld een docking station) of de laptop verhogen in combinatie met het gebruik van losse invoermiddelen.


Er zijn verschillende voordelen en nadelen met betrekking tot het flexwerken:
Vier voordelen:
- Besparen van kantoorruimte.
- Managementinstrument om medewerkers te behouden en betrokkenheid te vergroten.
- Meten van resultaten in plaats van fysieke aanwezigheid en zichtbaarheid.
- Verhoogd de verantwoordelijkheid van medewerkers.

Drie nadelen:
- Niet kunnen personaliseren van de werkplek.
- Verkeerde werkhouding doordat verschillende werknemers gebruik maken van één werkplek.
- ICT-afhankelijk omdat overal een goed werkende computer aanwezig moet zijn.

Welke hulpmiddelen zijn handig, zo niet noodzakelijk, voor het flexwerken?
Laptopstandaard Met een laptop kan tegenwoordig vanaf elke willekeurige plek worden ingelogd om te werken. Volgens de Arbo regeling mag men niet langer dan twee uur per dag werken achter een laptop. Het advies is om de laptop aan te sluiten op een laptopstandaard. In combinatie met een extern draadloos toetsenbord zodat de juiste houding kan worden aangenomen achter de laptop. Het toetsenbord is inklapbaar zodat deze eenvoudig is op te bergen en mee kan worden genomen.  Daarnaast een ergonomische muis zodat de schouder, pols en hand in de meest neutrale en natuurlijke positie ligt en niet op de verkeerde manier belast worden. Deze ergonomische muis voorkomt RSI. Daarnaast is een persoonlijk toetsenbord en ergonomische muis het meest hygiënisch voor elke medewerker.